3 בינואר 2011

בצד השני של הדלפק

לפני כמעט חודש ימים נכנסתי לחנות האופניים האהובה עלי "אופני סלאלום" בתל אביב לטפל בבעיה קטנה אבל מטרידה בהילוכים.  למראה האופניים שלי, השתנו פניו והתחיל להרצות לי על החשיבות של הטיפול השוטף ותחזוקת האופניים.  "אני בטח אף פעם לא עשית להם שטיפה כמו שצריך!" הוא תמה עלי.
"לא, למה? הם רק יתלכלכו שוב..."
"תראה," הוא התחיל להסביר לי, "אופניים הם מוצר חי.  אם לא מטפלים בהם, פשוט יפסיקו לעבוד.  הכבלים יחלידו, השרשרת תיתקע, כל העסק יילך!"  ולאור ההנהון שלי לאות שימשיך, פתח בפני את כל אוצרות חכמתו בנושא הטיפול והנקיון לאופניים.
קניתי "de-greaser" כהוראתו בשביל השלב הראשון של עבודת הנקיון, ויצאתי מהחנות אדם אחר, אדם המודע לגודל האחריות של בעל אופניים (סידרו לי את ההילוכים, דרך אגב).
אמת, לא כל אחד רוצה להשקיע באופניים שלו, ולא לכל אחד איכפת אם יום אחד פתאום האופניים יגוועו לו באמצע הכביש, אבל אני כן.  אני השקעתי כמעט 2000 ש"ח בקניית האופניים שלי, ועושה בהם שימוש כבד יומיומי.

לפני כמה ימים, הגיעו אלינו תפילין להחלפת רצועה של ראש בלבד.  כשהוצאתי אותן מהנרתיק, חשכו עיניי.  נזכרתי במעשה עם האופניים בתל אביב.  הנה מוצר יקר (בדרך כלל משקיעים יותר מ-2000 ש"ח בתפילין), וודאי שהוא חשוב לבן אדם (במקרה אני מכיר אותו קצת ויכול להעיד שכל דבר הקשור ליהדות, וכל שכן כל יהודי ויהודיה, יקרים לו מאד מאד), והרי הוא מניח אותן יום יום באדיקות רבה!  אבל איך הוא מזניח אותן...בטח לא מסתכל עליהן אחרי התפילה לרגע אחד...(האמת שלפי כמות הלכלוך על גג הבית של ראש, הוא מנשק את התפילין בלהט קודש כל יום אחרי התפילה)
בבתי התפילין עצמן, היו איזורים נרחבים שהצבע התקלף מזמן, בשתי הרצועות היה חסר צבע גם, והמקומות שעוד לא ירד הצבע לגמרי, הוא לא היה ממש שחור.  סדק ארוך נפער בתיתורא של הבתים, נרתיקי הפלסטיק היו שבורים ומפורקים, ועל הקציצה של ראש (הגג) נדבקה ערימה נכבדה של ג'יפה שחורה.
סדק בתיתורא--צילום אילוסטרציה
וגם אם נמצא נחמה כלשהי שהתפלין לא לגמרי נפסלו בשל כל זה, אבל איפה הייחס?  ההיליגע תפילין--כמו איזה סמרטוט לנגב את המצח...אוי ויי...
כך מצאתי את עצמי בעמדת המוכר, במצב כמעט זהה לסיפור שהיה לי עם האופניים.  מישהו בא אליי לקבל טיפול של 50 ש"ח לתפילין, ואני אומר לו שבאמת התפילין זקוקות לטיפול של 400 ש"ח.  לא נעים בהחלט.  אז איך שהוא התפשרנו, עשינו באמצעים מצומצים מה שהיה אפשר לעשות שהכל יצא תקין ונקי מכל ספק בהלכה.

אבל בהחלט חשוב לדעת שמדי פעם צריך להסתכל על התפילין, צריך להקדיש לזה חמש, עשר דקות פעם בחודש, חודשיים ולוודא שהכל תקין.  אם יש משהו שנראה לא מאה אחוז, ולא ברור אם צריך לעשות עם זה משהו, תתייעצו בחוברת שלנו:
http://www.or-hamezuza.co.il/index.files/BOOK%20(3).pdf

ותהי ברכת ה' עליכם!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה